Jump to content

VB 2014: sima francia győzelem Honduras ellen

2014. 06. 16. 07:34

A francia válogatott, többek között Karim Benzema két góljának is köszönhetően 3-0-ra nyert a helyenként durván játszó hondurasi csapat ellen a brazíliai labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második vasárnapi mérkőzésén. A franciák második góljánál bemutatkozott a gólvonal-technológia is, amely jól vizsgázott. Pénteken Franciaország a nyitókörben szintén győztes Svájccal, míg Honduras a hozzá hasonlóan vesztes Ecuadorral találkozik a második fordulóban.

Komoly nyomás nehezedett a francia válogatottra, ugyanis a gallok legutóbbi kilenc világbajnoki csoportmérkőzésükből csupán egyet nyertek meg, azt is Togo ellen, ráadásul 1998 óta (!) nem nyertek meg nyitómérkőzést. A nyomást fokozta Benzemáékon, hogy legutóbbi hat vb-találkozójukon mindössze egy akciógólt voltak képesek összehozni, tehát nem a legjobb előjelekkel várhatták a hondurasiak elleni összecsapásukat. Persze az ellenfél sem várhatta nagy mellénnyel az összecsapást, hiszen Honduras legutóbbi hét mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, ráadásul utolsó négy vb-mérkőzésén egyaránt gólképtelen volt.

A várakozásoknak megfelelően az első perctől kezdve a legjobbjukat, Franck Ribéry-t hátsérülés miatt nélkülöző franciák irányították a játékot, ellenfelük pedig szinte kizárólag a védekezésre összpontosított. Bár a Kékek nagy fölényben futballoztak és volt néhány ígéretes lehetőségük, mégsem volt meggyőző teljesítményük, kissé kiszámítható és körülményes volt a játékuk, amelyből hiányzott a lendület. A szünet előtt aztán mégis vezetéshez jutott Franciaország, Pogba kapott kiváló passzt a büntetőterületen belül, amikor átvette volna a labdát, akkor hátulról fellökte Wilson Palacios, aki ekkor megkapta második sárgalapját, a franciák pedig jogos tizenegyesüket. A labda mögé Karim Benzema állt oda, aki nagy erővel a keresztléc alá lőtt (1-0).

A következő gólra már nem kellett ennyire sokat várni, Benzema a bal oldalon kapott labdát, majd éles szögből egyből lőtt, a labda bal kapufáról a hondurasi kapushoz pattant, de Valladares ügyetlen mozdulattal a kapu felé paskolta azt. Ennél a szituációnál mutatkozott be élesben az úgynevezett gólvonal-technológia, amely szerint már csak a gólvonalon túlról húzta vissza a játékszert a hondurasi kapus (2-0).

A hátralévő időben is igen visszafogottan játszott a francia csapat, Honduras pedig a félpályát is alig tudta átlépni, így elég unalmas második félidőt láthatott a publikum, amely azért még egy gólnak tapsolhatott Benzema jóvoltából, a Real Madrid klasszisa egy lepattanó labdát vágott kiszorított helyzetből a rövid felső sarokba, beállítva ezzel a 3-0-ás végeredményt.

E csoport, 1. forduló:
Franciaország-Honduras 3-0 (1-0)
Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 40 000 néző, v.: Sandro Ricci (brazil)
gólszerző: Benzema (45., 72., előbbit 11-esből), Valladares (48., öngól)
piros lap: W. Palacios (43.)
sárga lap: Evra (7.), Pogba (28.), Cabaye (47.), illetve W. Palacios (28., 43.), O. B. Garcia (53.), Garrido (83.)